Haber

Avrupa’nın ABD gazına artan bağımlılığı korkutuyor

Uluslararası haber ajansı Bloomberg, Avrupa Birliği’nin güce bağımlılığının, ABD Lideri Joe BidenYurt dışı sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tedariği için yeni sözleşmelerin onaylarının askıya alınması kararı nedeniyle giderek riskli hale geldiğini yazarken, haberinde şunları söyledi: “ Uzun süredir Rus doğal gazına bağımlı olan Avrupa, iki yıldan kısa bir sürede bu bağımlılıktan kurtuldu ve ABD gazının tercih edilen ikamesi haline geldi. Ancak bu durum her geçen gün daha riskli hale geliyor.“dedi.

ABD’de Joe Biden yönetimiÇevre gruplarından gelen baskılar sonucunda yakın zamanda sıvılaştırılmış doğal gaz ihracatına yönelik onay sürecini geçici olarak askıya alma kararı aldı.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, ABD Enerji Bakanlığı’nın LNG ihracat izinlerini doğrulamak için kullandığı mevcut ekonomik ve çevresel analizlerin yaklaşık beş yıllık olduğu ve potansiyel enerji maliyeti artışları veya son dönemdeki LNG ihracat izinleri gibi konuları artık gerektiği gibi hesaba katmadığı belirtildi. Sera gazı emisyonlarının etkisine ilişkin değerlendirmeler.

Açıklamada, bekleyen başvurulardaki geçici duraklamanın halihazırda izin verilen ihracatları etkilemeyeceği belirtilirken, kararın ABD’nin Avrupa ve Asya’daki müttefikleri ile diğer alıcılara sağladığı tedarikleri etkilemeyeceği vurgulandı. şu anda izin veriliyor.

Öte yandan Bloomberg’in haberine göre Biden, ABD’nin Rusya’dan gaz arzını çok kısa sürede reddederken, Avrupa’nın ABD LNG’sine hızla artan bağımlılığının bu karardan önce bile Brüksel’i iki kez düşünmeye sevk etmiş olabileceğini vurguluyor. Gaz arzında önemli bir paya sahip olduğuna dikkat çekti.

Şu anda Avrupa’nın LNG ithalatının yaklaşık yarısını ABD’nin gerçekleştirdiğini vurgulayan kurum, bu payın daha da artmasının beklendiğini belirtti.

Bloomberg, Avrupa Birliği’nin (AB) fosil yakıt tedarikçilerini değiştirerek “potansiyel bir engeli diğeriyle değiştirme” çabasının kıtanın enerji sistemini savunmasız ve korunmasız bıraktığını da sözlerine ekledi.

Ukrayna krizini fırsata çeviren ABD, AB ülkelerini ucuz Rus gazı yerine daha pahalı LNG almaya ikna ederken, ABD Başkanı Biden geçen yıl mart ayında yaptığı açıklamada şunları söylemişti: ABD ve AB doğalgaza bağımlılıktan kurtulmak için somut adımlar atacak” sözlerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu