Ekonomi

Bu Hafta Takip Edilecek 5 Önemli Gelişme

Investing.com – Haftaya merkez bankası toplantıları damgasını vuracak; Fed ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz artırımlarına hazırlanırken, Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) değişiklik yapması pek mümkün görünmüyor. ABD borsalarındaki ralli bir dönüm noktasıyla karşı karşıya. Petrol, arz görünümüyle ilgili endişeler arasında kârını artırmaya hazır görünüyor.

1. Fed’in karar günü

Çarşamba günü Fed’in nihai politikası toplantıSonraki faiz oranlarıYatırımcıların dikkati, bunun sıkılaştırma döngüsünün son artışı olup olmayacağı üzerinde olacak.

Artan enflasyonla mücadele etmek için Fed, 40 yılı aşkın süredir en hızlı sıkılaştırma döngüsüne başladığı Mart 2022’den bu yana 500 baz puanlık faiz artırımının ardından Haziran ayında faiz oranlarını artırma kararı aldı.

Yatırımcılar, bankanın uzun vadeli para politikası görünümü hakkında karışık görüşlere sahip.

Goldman Sachs analistleri Cuma günü, bu artışın uzun sıkılaştırma döngüsünün “sonu” olmasını beklerken, Fed’in eninde sonunda “piyasaların fiyatladığından daha fazla şahin olmayı” seçeceğine inandıklarını söylediler.

2. ECB toplantısı

ECB’nin Perşembe günü toplantı 25 baz puanlık bir faiz artışı daha bekleniyor. Bu nedenle gözler Merkez Bankası’nın Eylül ayı planlarında ve piyasalar yeni bir artış mı yoksa duraklama mı konusunda ikiye bölünmüş durumda.

avro bölgesinde şişirme Aralık ayında %10,6 ile zirve yaptıktan sonra düşüşe geçti, ancak ECB’nin %2’lik hedefinin oldukça üzerinde kaldı. ECB, enflasyonun “çok uzun bir süre çok yüksek kalmasının beklendiğini” ve “gidilecek çok yol” olduğunu söyledi.

Temmuz 2022’den bu yana toplam 400 baz puanlık sekiz ardışık faiz artırımının ardından, yatırımcılar ve analistler şimdi hararetle daha ne kadar faiz artırımı gerektiğini ve enflasyonu hedefe getirmek için faizlerin ne kadar süre yüksek kalması gerektiğini tartışıyorlar.

ECB Başkanı Christine Lagarde’ın gelecekteki kararların gelen ekonomik verilere dayanacağını yinelemesi bekleniyor.

3. BOJ kararı

BoJ’un Cuma günü para politikası, politika yapıcıların artan fiyat baskıları karşısında aşırı genişleyici mali duruşlarını yeniden değerlendireceklerine dair devam eden spekülasyonlar arasında. kararmerakla bekleniyor.

Cuma günü açıklanan veriler, Japonya’da çekirdek enflasyonun Haziran ayında üst üste 15. aydır merkez bankasının %2 hedefinin üzerinde kaldığını, ancak enerji maliyetlerine göre ayarlanan endeksin yavaşladığını ve fiyat baskılarının zirve yapmış olabileceğini gösterdi.

Analistler, bu verilerin BOJ’un bu yıl enflasyon varsayımını yükseltmesi olasılığını artırırken, merkez bankası üzerindeki büyük mali teşviği kademeli olarak azaltmaya başlaması için baskıyı hafiflettiğini söylüyor.

New York’taki OANDA’da kıdemli piyasa analisti Edward Moya, Reuters’e verdiği demeçte. “Tüm beklentiler, verim eğrisi kontrolünü sağlam tutmaları ve faiz oranlarını değiştirmemeleri, ancak muhtemelen enflasyon görünümlerinde küçük bir yükseltme yapmaları yönünde.”söz konusu.

Ancak, Moya “Sürpriz olasılığı değerlendirilmeye devam edilmeli.”ekledi.

4. Borsa sınavla karşı karşıya

Fed’in on yıllardır en agresif parasal sıkılaştırma döngüsünde son faiz oranlarını yükseltmesi beklendiğinden, ABD hisse senedi piyasalarındaki ralli bu hafta büyük bir sınavla karşı karşıya.

Yılın başında birçok yatırımcı, 2022’deki keskin düşüşün ardından hisse senetlerine daha fazla zarar verecek bir resesyonu tetiklemek için daha yüksek faiz oranları bekliyordu. Bunun yerine, Fed’in enflasyonla mücadelesinde ilerleme kaydetmesi ve yatırımcıların “yumuşak iniş” fikrini benimsemesi nedeniyle ABD ekonomisi dirençli olduğunu kanıtlıyor.

Fed’in sıkılaştırma döngüsünün sonuna yaklaştığı inancı son haftalarda hisse senetlerini destekledi.

Yatırımcılar, Fed’in yanı sıra bu yıl piyasaları hareketlendiren bazı büyük teknoloji ve büyüme hisselerinin kârlarına da odaklanacaklar. Salı günü piyasa kapandıktan sonra rapor verecek olan bunların ortasında MicrosoftVe Alfabebulunur.

Her iki teknoloji devi de, yapay zekaya olan talebin gelecekteki büyümeyi destekleyeceği iyimserliğiyle yılbaşından bugüne keskin bir artış kaydetti.

5. Petrol fiyatları

Petrol fiyatları, önümüzdeki aylarda artan arz güçlükleri ve Rusya ile Ukrayna arasında tırmanan gerilimlerin arzı daha da olumsuz etkilemesi nedeniyle Cuma günü yaklaşık %2 artışla üst üste dördüncü haftayı olumlu bir notla tamamladı.

brent%1,8 artışla 81,07 dolara yükseldi ve haftalık kazancı %1,2 civarındaydı. WTI%1,9 artışla 77,07$’a yükseldi ve 25 Nisan’dan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. WTI hafta boyunca yaklaşık %2 kazandı.

Price Futures Group analisti Phil Flynn Reuters’e söyledi. “Petrol piyasası, yaklaşan arz sıkışıklığını yavaş yavaş fiyatlandırmaya başlıyor.”söz konusu.

–Bu haber Reuters tarafından sağlanmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu