Yaşam

Dekan Prof. Dr. Dönmez, Model bir eğitim kurumu olma vizyonuyla hareket ediyoruz

EÜ Hemşirelik Fakültesinde Psikiyatri Hemşireliği konuşuldu

Ege Üniversitesi (EÜ) Hemşirelik Fakültesi Ruh Sıhhati ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Kolu, EÜ Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (UZEM) ve Psikiyatri Hemşireleri Derneği iş birliğinde “I. Uluslararası Psikiyatri Hemşireliği İleri Uygulamaları: Travma ve Afetlerde Psikiyatri Hemşireliği Sempozyumu” düzenlendi. Çevrimiçi olarak düzenlenen sempozyuma Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Dönmez’in yanı sıra; Anabilim Kısmı öğretim üyeleri, UZEM çalışanı, yurt içi ve yurt dışından psikiyatri hemşireleri, farklı uzmanlık kollarından hemşireler ve sıhhat profesyonelleri katıldı.

Eğitim ve araştırma faaliyetlerinde gösterdikleri muvaffakiyetlerin tescillendiğine dikkat çeken Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Dönmez, “EÜ Hemşirelik Fakültesi olarak, ulusal ve milletlerarası seviyede tercih edilen, dünya standartlarında rekabet edecek akademisyen ve hemşirelerin yetiştirildiği model bir eğitim kurumu olma vizyonuyla hareket ediyoruz. Bu vizyonumuz doğrultusunda Hemşirelik Lisans Programımız, ‘Hemşirelik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği’ tarafından tam akredite edildi. Eğitimdeki başarımız, araştırma faaliyetlerimizde de kendini gösterdi. Fakültemiz, araştırma üniversiteleri ortasına giren Üniversitemize 55 parametrede katkı sundu” dedi.

“Bilimsel davranış geliştirmeyi amaçlıyoruz”

Yeni devirde de araştırma arenasında iz bırakarak ilerlediklerini vurgulayan Dekan Prof. Dr. Ayşegül Dönmez, “Bu yılın en verimli çıktıları ortasında Rektörümüz Prof. Dr. Sayın Necdet Budak’ın önderliğinde belirlenen Üniversitemizin ‘uluslararasılaşma’ gayesine karşılık gelen memleketler arası sempozyum ve kongreler yer alıyor. Bu nedenle 2022 yılı içinde fakültemizde yedi tane milletlerarası sempozyum ve kongre planlandık. Bu sempozyumlardan biri olan ‘I. Uluslararası Psikiyatri Hemşireliği İleri Uygulamaları: Travma ve Afetlerde Psikiyatri Hemşireliği’ sempozyumumuzda beş farklı ülkeden, altı milletlerarası konuşmacı olmak üzere, 16 konuşmacı yer alıyor. Etkinliğimizde toplam 435 iştirakçiyle travma ve afetlerde psikiyatri hemşirelerinin rolleri ve sorumluluk alanlarını, yeterli uygulama örneklerini, çocuk ve ergenlerde travmaya yaklaşımı, travmaların bizlere neler öğrettiğini ve travmayla birlikte büyüme ve gelişmeyi tartışacağız. Böylelikle olağandışı olaylarda psikiyatri hemşireliği teşebbüslerine yönelik milletlerarası güç, sentez ve bilimsel davranış gelişmesine ışık tutacağız. Faydalı bilimsel bilgilerin paylaşıldığı etkinliğimizin gerçekleştirilmesine büyük emek veren başta Fakültemiz Ruh Sıhhati ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Kısmına, derneğimize, katkı ve iştirak sağlayan meslektaşlarımıza, dayanaklarından ötürü UZEM’e çok teşekkür ediyor, sempozyumun verimli ve başarılı geçmesini diliyorum” diye konuştu.

“Psikiyatri hemşireleri meslek felsefesinden yararlanır”

Psikiyatri hemşirelerinin ruh sıhhatinin korunması alanlarında aktiflik gösterdiklerini tabir eden Ruh Sıhhati ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Kolu öğretim üyesi Prof. Dr. Esra Engin, “Psikiyatri hemşireliğini; birey, aile ve toplumun ruh sıhhatinin geliştirilmesinde, hastalıkla baş etme ve gerekirse bu yaşantılardan mana bulmada profesyonel bir hemşirenin yardım ettiği bireyler ortası bir süreç olarak tanımlarız. Psikiyatri hemşireleri işlerini yaparken meslek ideolojisinden yararlanırlar. Buradaki en değerli nokta her bireyin bedelli olduğu, değişme potansiyelinin bulunduğu, eşit haklara sahip olduğu ve bu hakların korunması gerekliliğidir. Son yıllarda yapılan çalışmalar ve uygulamalardaki eğilim, psikiyatri hemşirelerinin en çok bireylerin değişime ahenk, travma sonrası büyüme, güçlenme üzere bahislerde ve travma riski yüksek kümelerin ruh sıhhatinin korunması alanlarında aktifliğini göstermektedir. Beşerler ömürleri boyunca doğal afetler ve travmalarla karşılaşırlar. Bunların çaresizlik, denetim kaybı, dehşet üzere hisleri da beraberinde getirir. Biz psikiyatri hemşireleri olarak, son yıllarda yaşadığımız afetler ve travmalarda her vakit olduğu üzere ziyan gören insanların yanında olmaya çalıştık. Evvel birer insan, sonra da ruh sıhhati profesyonelleri olarak gereken ihtimamı göstermeye uğraş ettik” dedi.

Prof. Dr. Esra Engin, “Travma ve Afetlerde Psikiyatri Hemşireliğinde ileri uygulamalar olarak birincisini gerçekleştirdiğimiz bu sempozyumda beş oturumda farklı ülkelerden travma ve afet hususlarında uygulama alanları ile ilgili çalışmalar yapmış, hizmetler sunmuş, moderatör ve konuşmacılarla birlikte olacağız. Bu vesileyle başta milletlerarası toplantıları düzenlemek üzere bizleri destekleyen ve cesaretlendiren Rektörümüz Prof. Dr. Sayın Necdet Budak’a, Fakülte Dekanımız Prof. Dr. Ayşegül Dönmez’e, Psikiyatri Hemşireleri Derneği ve Travma, Afet ve Krizlerde Ruh Sıhhati Komitesine, teknik takviyeleri için UZEM’ e, anabilim kolumuz öğretim üye ve elemanları ile sempozyumumuza katkı sunan tüm konuşmacılara ve iştirakçilere çok teşekkür ederiz” diye konuştu.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu