Haber

Gültekin Uysal, Davutoğlu’nun sözlerinden rahatsız olduğunu söyledi.

Altı Tablo ortaklarından Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Gültekin Uysal, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun, “Cumhurbaşkanı imza yetkisini Altı Tablo liderleriyle paylaşacak. ” ve “Seçilen cumhurbaşkanı ‘Kabul etmiyorum’ dedi. Aldığınız oylar da azdı. ‘Bu kararı ben alıyorum’ dese ne olur? Soruya cevaben, “Dediği anda kriz çıkar, çok net söyleyeyim, o cumhurbaşkanı Meclis’in desteğini kaybedecek. Ülke yeniden seçime gitmek zorunda kalacak” dedi.

Habertürk Televizyonu’nda yayınlanan “Olaylar ve Görüşler” programına katılan Gültekin Uysal, “imza yetkisini paylaşmanın” gerçek olmayacağını ve Anayasa’ya göre mümkün olmadığını belirtti. Uysal, altı tarafın ortak kararı olmadan bu tür açıklamalar yapılmasını uygun bulmadığını belirtti.

Gültekin Uysal’ın sorulara verdiği yanıtlar şöyle oldu:

Kürşad Oğuz: 6 veya 5 başkanın eşit imza yetkisi olacak mı? Bu kriz sözlerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Gültekin Uysal: Her şeyden önce milyonların kalbi başka bir yerde atıyor. Muhalefet olarak çok önemli sorunlar var ve bunları konuşmamız gerekiyor. Tabii çok zor bir süreç, çok fazla aktörün olduğu bir süreç. Uzlaşı ile yürümek, uzlaşı aramak, rıza üretmeye çalışmak… Demokrasinin ta kendisi budur. Bu sürecin sonunda bir cumhurbaşkanı adayı olacak. Gerek doğası gerekse anayasal çerçevesi, cumhurbaşkanı adayının veya cumhurbaşkanının kendi varlığından ayrılmaz bazı yetkileri böyle bir sisteme tabi kılmasına hiçbir şekilde izin vermemektedir ve bu da hatasız değildir.

Kürşad Oğuz:Yani eşit imza yetkisi gerçek değil, böyle mi anlamalıyız?

Gültekin Uysal: Evet. Elbette siyasi partilerin bu geçiş sürecine ilişkin bakış açıları var. Bunlar bir sonraki toplantıda tartışılacak.

Nagehan Alçısı: Sayın Davutoğlu, liderlerin başkan yardımcısı olacağı konusunda bir açıklama yaptı, bu konuda mutabakat var. Buna karar verildi mi?

Gültekin Uysal: Bir fikir birliği olursa, şimdiye kadar açıklanacak. 26’sındaki toplantıda tüm bunların bedeli ödenecek. Önceliklendirme, propaganda stratejisi, bu tür konuları kamuoyuna yansımadan konuşmayı pek doğru bulmuyorum.

Serap Belet:Sayın Kılıçdaroğlu liderleri de başkan yardımcılığına getirdi.

Gültekin Uysal: Şundan bahsediyorum, her siyasi başkan, cumhurbaşkanı, başbakan bazı kararlar alırken mutlaka süreçleri yürütür. Esas olan o ortak aklı, sağduyuyu işletebilmektir. Olağan kurallarda ortak bir aday yoksa, tüm siyasi partiler geleneksel olarak kendi genel liderlerini yönetmeye talip olmalıdır, bu yüzden varlar. Bu açıdan bakıldığında, adayın siyasi bir karakteri olarak sözde bağlı olduğumuz algısına izin vermemeliyiz. İçsel anayasal çerçeve izin vermiyor. İkinci olarak siyasi partilerin bir şeyler paylaştığı algısına yol açacak değerlendirmeler yapılmamalıdır.

sarah belet: O zaman bu şekilde konuşulmasından rahatsız olduğunuzu söyleyebilir miyiz?

Gültekin Uysal: Evet. Bu terimler öncelik sıralamamız açısından yanlış olmuştur. Elbette seçilecek cumhurbaşkanının, desteklediği siyasi partilerle, talep sürecinde ve ortak karar alma sürecinde bir ilişkisi var ama o yetki bizzat kendisi. (HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu