Haber

Katar Başbakanı Al Sani’den ‘Kızıldeniz’ mesajı: ‘Gazze’deki savaş durdurulmazsa bölgesel yansımaları devam edecek’

– Katar Başbakanı Al Thani’den ‘Kızıldeniz’ mesajı: “Gazze’deki savaş durdurulmazsa bölgesel yansımaları devam edecek.”

DAVOS – Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman Al Sani, Dünya Ekonomik Forumu’nun diyalog oturumunda yaptığı konuşmada, Kızıldeniz’deki gerilimi sona erdirmenin Gazze’deki savaşın durdurulmasıyla mümkün olacağını belirterek, şunları söyledi: , “Gazze’deki savaş durdurulmazsa bölgesel yansımaları devam edecek.” söz konusu.

Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman Al Thani, İsviçre’nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nun diyalog oturumunda konuştu. İsrail’in 102 gün boyunca Gazze’ye yönelik saldırılarına dikkat çeken Al Thani, “Gerçek bir çözüm olmadan, iki devletli çözüm olmadan 7 Ekim öncesindeki duruma dönmenin sihirli bir formülü yok.” Al Thani, “Savaşın sona erdirilmesi, rehinelerin ve tutukluların serbest bırakılmasının yanı sıra, işgal altındaki Batı Şeria’da kötüleşen duruma da hızla bir çözüm bulunması gerekiyor. İsrail’in Batı Şeria’daki işgali, Gazze’deki işgali ve uluslararası dünya kadar kötü. toplum bu sorunu çözmek için gerçek eylem talep ediyor.” “Herhangi bir tepki yok” dedi.

“Kızıldeniz’deki gerilimi bitirmek ancak Gazze’deki savaşın durdurulmasıyla mümkün”

Al Thani, “Katar’ın ilk günden itibaren tutumu, Gazze’deki çatışmanın genişlemesinin ciddi yansımaları olacağı yönünde. Gazze’deki savaşın derhal durdurulması için uluslararası toplumun bugün net bir karar vermesi gerekiyor.” Kızıldeniz’deki gerginliğe değinen Al Thani, “Gazze’deki savaşı görmezden gelirsek bölgedeki gerginliğin çözümünden söz edemeyiz. Askeri yöntemlerin Kızıldeniz’deki gerilimi sonlandıramayacağını defalarca dile getirdik. Kızıldenizdeki gerilim sadece Gazze’deki savaşı durdurarak mümkündür. “Savaş durdurulmazsa, bölgesel yankıları devam edecek,” dedi. Çatışmanın daha da tırmanması ve genişlemesi konusunda, “Biz her zaman diplomasiyi askeri yöntemlere tercih ederiz.”

Al Thani, “Ateşkes çağrısı konusunda ilk kez anlaşmazlık ve tartışma görüyoruz.” dedi. İran ile Körfez ülkelerinin komşu olduğunu ve diyalog yoluyla ortak çıkarların nasıl bulunacağı konusunda bir anlayış bulunduğunu belirten Al Thani, “Gazze’deki savaşa odaklanmayan her türlü analiz geçicidir. Sonunda Filistinlilerin kendi devletlerine sahip olmalarını sağlayacak bir sürece girmeye gerçekten istekliyiz.” “İsrail’le barış anlaşması yapılması için elimizi uzatmaya hazır olduğumuzu gösteriyoruz” dedi. Al Sani, Gazze’yi yöneten Hamas hareketinin gelecekte siyasi rol oynamaya devam edip etmeyeceğine karar verecek olanın Filistinliler olması gerektiğini söyledi.

Öte yandan ABD ve İngiltere, Gazze’deki savaşa tepki olarak geçen hafta Yemen’deki Husi noktalarına havadan ve denizden saldırı düzenleyerek Kızıldeniz’deki İsrail bağlantılı ticari gemileri hedef almıştı.

meramajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu