Haber

MTA’dan ‘Antakya’ uyarısı

Depremin yerel saatle 20.04’te 16 kilometre derinlikte meydana geldiği hatırlatılan Kahramanmaraş’ta meydana gelen iki büyük depremde bazı binaların hasar gördüğü ve Hatay depreminde 7 binden fazla artçı sarsıntının yıkıldığı belirtildi.

Körfez merkezli sarsıntıdan yaklaşık 20 saat sonra büyüklükleri 3,0 ile 5,2 arasında değişen bir dizi depremin meydana geldiği kaydedildi. . Ana depremin odak mekanizması çözümleri, ana ve artçı şokların sekansları, Defne depreminin kaynak fayının Antakya Fay Zonu’nun kuzeyi olabileceğini göstermektedir.

Antakya Fay Zonu’nda yüzeysel faylanma gelişip gelişmediğinin araştırılması amacıyla 21 Şubat’ta hava ve yer etütleri yapıldığı belirtilirken, şu tespitlerde bulunuldu:

“Havadan yapılan incelemelerde herhangi bir yüzey kırılma izine rastlanmadı. Kuzeyde Nacar Dağı eteklerinden güneyde Yayladağı batısına kadar tüm fay zonu boyunca toplam 26 noktada yapılan yerinde incelemelerde bu depremde herhangi bir yüzey kırılmasının meydana gelmediği anlaşılmıştır.

Türkiye’de meydana gelen ve yüzey kırığı oluşturan depremler değerlendirildiğinde, doğrultu atımlı faylarda 7.0 ve büyük depremlerin, adi faylarda 6.0 ve büyük depremlerin yüzey kırılmalarına neden olduğu görülmektedir. Ayrıca depremin odak derinliğinin 16 km olması gerçek deprem dalgalarının odaktan yüzeye göreli olarak sönümlenmesine neden olur ve topoğrafyada yüzey kırılmasına dönüşmez.

vartohaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu