Teknoloji

Navigasyon Uygulamaları Aslında Daha Fazla Trafiğe Neden Oluyor! Ama nasıl?

navigasyon uygulamalarıhayatımıza girdiğinden beri “Yolu biliyorum, navigasyona ihtiyacım yok.”Bunu söyleyenler bile köşeye sıkışmış gibi görünüyor değil mi?

Bu mükemmel küçük yardımcılar sayesinde en kısa rotayı bulmak, trafikten kaçmak ve hatta en yakın akaryakıt istasyonunu keşfetmek artık parmaklarımızın ucunda. Ancak bu teknolojik mucizeler bazen şaşırtıcı bir şekildeDaha fazla trafik yaratabilir.

Bu ironik duruma biraz değinelim. İlk bakışta herkes için En hızlı yolu öneren bir uygulama, Trafik sorunlarını en aza indirmesi gerektiğini düşünebilirsiniz. Ancak işin gerçeği hiç de öyle değil. Nasıl? Hadi seni aşağıya götürelim.

Navigasyon uygulamaları bazen herkese en mantıklı görünen yolları önerdiğinde aslında o yolları ağzına kadar doldurabiliyor.

Bir anlamda “en kısa yol” bir anda “en uzun yol” haline gelebilir. Ayrıca akıllı uygulamaların sunduğu rota önerileri bazen sessiz mahalle yollarını bile kapsıyor. İşlek caddelere dönüşebilir.Evet, doğru duydunuz!

Herkes aynı keşfedilmemiş kısayolu kullanmaya başladığında, bu sessiz sokaklarküçük otoyollara dönüşebilir ve bu Mahalle sakinleriHem o yolu kullanmak isteyenler için hem de o yolu kullanmak isteyenler için istenmeyen sonuçlara yol açabilir.

Kullanıcıları gidecekleri yere en hızlı ve verimli şekilde ulaştırmayı amaçlayan navigasyon uygulamaları aslında bir “akıllı trafik” paradoksu yaratıyor.

Ancak her kullanıcı tıpkı rota gibi izleme yeni trafik sıkışıklıkları yaratır. Şimdi düşününce tanıdık geliyor değil mi? Özellikle yeni bir şehre gittiğinizde size farklı rotalar sunan uygulamalar, Sanki hiçliğin ortasından atlamış gibiSizi yerlere yönlendirir.

Navigasyon uygulamalarının trafik oluşturmadaki sinsi rolünü daha iyi anlamak için nasıl çalıştıklarını biraz anlamakta fayda var.

Başvurular biz sıradanız sürücülerden toplanan verilerle Hangi yolların daha az ağır olduğunu hesaplar (evet, mevcut hızımız ve konumumuz gibi). Daha sonra bu bilgiyi yoldaki herkese geri gönderir. Güzel, pratik, kullanışlı amaİşte tuhaflık da burada başlıyor.

Düşünün, bir sabah işe gidiyorsunuz ve başvurunuzu yapıyorsunuz. Şehrin bilinen en ağır caddesindenBeni başka bir yola yönlendirdi. “Vay!” Dedin ve yeni rotanı seçtin. Ama unutma, seninle binlerce kişi aynı anda Doğrudan bilgi aldı. Ve o sessiz sokak bir anda popüler bir rota haline geldi.

Bu durum “müştereklerin trajedisi” (kamu malı trajedisi) Olarak bilinen sosyal bir olgunun trafik versiyonu gibi bir şey. Herkes kendi çıkarlarını göz önünde bulundurarak en uygun seçimi yapmaya çalıştığında ortaya çıkan sonuç hepimiz için vahim bir sonuçtur.

Şaşırdık desek abartmış olmayız çünkü bizi dağın zirvesine yönlendirdiğinden bu konuda bir çelişki olduğu aşikardı… Niyetinizi yorumlarda paylaşmayı unutmayın!

Kaynaklar: Cheddar, The National News, The New York Times

İlgili içeriğimize aşağıdan ulaşabilirsiniz:

kucukcekmece-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu