Ekonomi

Ramazan öncesi yine iş başındalar! Piyasayı yükseltiyorlar

Et fiyatları cebinizi zorlamaya devam ederken, büyükbaş ve küçükbaş hayvan bulunabilirliği gün geçtikçe azalıyor. TÜİK verilerine göre, geçtiğimiz yıl Türkiye’nin toplam büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığı 73 milyon 472 binden 69 milyon 106 bine düştü. Türkiye’nin kırmızı et ihtiyacını karşılayan hayvan sayısı yılda 4 milyon 365 bin azalırken, et fiyatları son 40 günde 50-60 lira arttı. Durum merak konusu olurken kasaplar üretici, aracı ve tüccar üçgeninde fırsatçılık konusunu gündeme getirdi.

“SPEKÜLASYON YAPIYORLAR”

Türkiye Kasaplar, Yetiştiriciler, Et ve Et Ürünleri, Esnaf ve Sanatkarlar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, yaklaşan Ramazan ayına dikkat çekerek fırsatçılara ciddi yaptırımlar uygulanması gerektiğini belirtti. “Et fiyatlarındaki artışın tek nedeni Ramazan öncesi zamanı fırsat bilen tekelci üreticilerdir” diyen Yardımcı, şöyle konuştu: “Ramazan ayına 20-30 gün kala bazı üreticiler spekülasyona başlıyor. Pek çok tesis ve hayvan spekülatör gibi hareket ederek piyasayı büyütüyor.”söz konusu.

AİLE YETİŞTİRMEK ZORUNLUDUR

Fiyatlardaki artışın bir nedeninin de maliyetler olduğunu sözlerine ekleyen Destek, şöyle konuştu: “Aile yetiştiriciliği veya köy üretimi dediğimiz modele dönmeden hayvan sayısı artmayacağı gibi, et ürünlerindeki fiyat artışının da önüne geçilemez. Tıpkı geçmişte olduğu gibi her köylüde 7, 8 büyükbaş, 30 büyükbaş hayvan varsa, Ahırında 40 küçük hayvan varsa sorun aşılacak. Bunun için devletin desteği gerekiyor. “Hayvanlar 3-5 kartelin eline kaldığında piyasadaki dengeler bozulur.”dedi.

KAR MALİYETLERE GİDİYOR

Türkiye’de 35 bin kasapın hizmet verdiğini sözlerine ekleyen Yardımcı, şöyle konuştu:

“Vatandaşla yüzleşmek zorunda kalıyoruz. Aldığınız bir kilo etin yüzde 65’i gider. Bir kilo etin yüzde 25’i kemik ve atık. Ayrıca 25 bin liraya işçi bulamıyoruz. Maliyetlerimiz çok yüksek. SGK ve Bağ-Kur primlerinde kolaylık bekliyoruz. Türkiye’nin besi hayvanı nüfusu azalıyor ancak mevcut büyükbaş hayvan ağırlığı eskisinden daha fazla. Yani 20 yıl önce 300 kilo olan sığırlar artık 600, 700 kiloya ulaşmış durumda. “Kilo açısından hiçbir şey kaybettiğimizi söyleyemem.”

REKOR ARTIŞ ORANI

Mecidiyeköy’de kasap olan Özcan Cebeci, artan fiyat sorununun üretici, aracı ve tüccar ekseninden kaynaklandığını öne sürerek şunları söyledi:

“Son 50 yıla bakıldığında et ürünlerinde yılda 3 kez sadece 1 liralık artış olur. Yani bir kilo et yılda 3 liralık artış gösterirdi. Ancak artış oranı Geçen gün tek üründe 30 TL şu ana kadarki en yüksek rakam. 2023 Ocak’ta 210 lira olacak. “TL olan kıymanın kilosu bugün 570 TL.”

“Marketler etleri kasaplara göre yüzde 20 daha uygun fiyata satıyor ama kalite açısından kasaptan alınan ürün ile zincir marketlerden alınan ürün arasında ciddi fark var. Üreticiler neden fiyatı artırdı ki, varken? 6 ay boyunca mazot ve yem katkılarına zam yok mu? Üreticinin sattığı ürün aracıdan, tüccardan geçiyor.” “Bize geliyor. Aracı ve tüccar ciddi bir kar marjı ortaya koyduğunda bu rakamlar ortaya çıkıyor.”

KAYNAK: HABER GLOBAL/MERT İNAN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu