Ekonomi

Turizm Konseyi yol haritasını açıkladı: “Amacımız turizm sorunlarının çözümüne katkı sağlamak”

Turizmin farklı alanlarında çalışan turizm profesyonelleri tarafından kurulan ve Türk turizmine daha fazla katkı sağlamayı amaçlayan Turizm Kurulu Platformu, EMITT Turizm Fuarı kapsamında düzenlediği Basın Toplantısı ile yol haritasını açıkladı.

 Turizm Kurulu Sözcüleri Yeliz Gül Ege ve Prof. Dr. Muharrem Tuna, amaçlarının turizme yeni bir soluk getirmek olduğunu söyledi.  Yeliz Gül Ege, Turizm Konseyi’nin gerekçelerini ve amaçlarını paylaştı: Türkiye’nin en değerli yerlerinden biri olan ve sağladığı döviz ve istihdamla Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlayan turizm kolu, farklı sorunlara ve krizlere rağmen büyümesini sürdürüyor. Türk turizmi ve turizm sektörünün gelişmesi için çalışan mevcut turizm STK’larının özverili çalışmalarını pekiştirmeyi hedefleyen turizmciler olarak Turizm Kurulu Platformu’na hayat vererek şubeye yeni bir soluk getirmek istiyoruz. Turizm departmanı bileşenlerinin önde gelen temsilcileri olarak, segmentin ihtiyaç ve beklentileri konusunda kulis yapmak ve şubenin ülkemizde stratejik bir önceliğe sahip olmasını sağlamak için Turizm Kurulu Platformunu 31 Ocak 2023 tarihinde kurduk. 66 kurucu üyeden oluşan platformumuz, Türkiye’nin kısa, orta ve büyük hedeflerine ulaşabilmesi için başta konaklama, seyahat, yeme-içme, turist rehberliği ve ulaşım olmak üzere turizmin tüm bileşenlerinin çabalarını desteklemeyi, azim ve kararlılıkla faaliyet göstermeyi amaçlamaktadır. ortak bir anlayış ve çaba ile uzun vadeli hedefler. .

 

Dünyada lobicilik faaliyetlerinin yaygınlaşması ve etkisinin artması platformun kuruluş ilişkilerinin ortasında yer almaktadır. Türkiye’deki turizm profesyonelleri tarafından kurulan platformun, şubenin ihtiyaç ve beklentilerini karşılamaya yönelik güçlü bir sivil girişim olmasını bekliyoruz. Turizm Kurulu; Ülkenin turizm kazanımlarını artırmak ve geleceğin turizm olgusunu sürdürülebilir kılmak adına yasal düzenlemeleri ve yapısal adımları tamamlamak ve yapılan planlar kapsamında alınan kararların uygulanmasını takip etmek için çalışmalarını sürdürecektir. ”

Turizm Kurulu Sözcüsü Yeliz Gül Ege, 100 yılın turizm planını oluşturmak misyonuyla yaptıkları toplantılarda aldıkları kararları şöyle sıraladı:

– Turizm kolunun ihtiyaç ve beklentileri doğrultusunda merkezi ve yerel yönetimler üzerinde lobi faaliyetleri yürütmek.

– Şubenin siyasette ve bürokraside temsilini artırmak, bunun için siyasi partiler ve yerel yönetimlerle müzakerelerde bulunmak.

– Gerekli mevzuatın çıkarılması için çalışmak

– Turizm Şurası, Kalkınma Planı vb. planların izlenmesi misyonunu yürütmek ve turizm şubesinin konularının analizine katkıda bulunmak

– Turizmin stratejik bir öncelik olarak algılanması için seferberlik başlatmak ve bu doğrultuda siyaset, bürokrasi ve kamuoyu nezdinde bilinçlendirme faaliyetleri yürütmek.

– Ülkemizin somut ve somut olmayan kültürel mirasının turistik eser olarak ortaya çıkarılması, korunması ve değerlendirilmesi için çalışmalar yapmak.

 

– Deniz-kum-güneş üçlüsünün yanı sıra kış turizmi, medikal turizm, termal turizm, spor turizmi, MICE turizmi, inanç turizmi, gastronomi turizmi, yat turizmi gibi alanlarda da ülkemizin potansiyelini değerlendirecek çalışmalar yapmak , kruvaziyer turizmi, alışveriş turizmi.

– Turizm Meslek Kanununun çıkarılmasını sağlamak

– Turizmle ilgili kuruluşlara gönüllü danışmanlık

– Sektörde 12 ay istihdam sağlamak ve departmandan ayrılmamak için çalışmalar yapmak, sezonluk turizmi yıl geneline yayacak ek analizler üretmek.

– Turizm eğitiminin sorunlarının nicelik ve nitelik açısından analizi için ihtiyaç duyulan alanlarda planlama, uygulama ve lobi faaliyetleri.

– Sektörün ihracatçı olarak kabul görmesi için gerekli girişimleri yapmak.

– Başta Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Turizm Tanıtma ve Geliştirme Ajansı olmak üzere turizmle ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla görüşerek ortak çalışmalar yapmak.

Turizm Kurulu, 12 Nisan’da EMITT Fuarı’nda düzenleyeceği basın toplantısıyla kamuoyunu bilgilendirecek ve belirlenen amaçlar çerçevesinde çalışmalarına başlayacak.”

Turizm Kurulu Sözcüsü Prof. Muharrem Tuna, “Kurulun amacı, turizm alanında faaliyet gösteren Sivil Toplum Kuruluşlarının çabalarını desteklemek ve turizme yönelik hazırlanan ulusal ve yerel planların uygulanmasını sağlamaya yönelik çalışmalar yapmaktır. Türkiye’nin orta ve uzun vadeli hedeflerine ulaşması bu planların uygulanmasına bağlıdır. Bu açıdan şuranın varlığı büyük önem arz etmektedir.”

Turizm Konseyi Kurucu Üyeleri: Ahmet Barut, Ahmet Özden, Ali Can Aksu, Ali Aydın, Ali Beklen, Aşkın Kahraman, Atilla Aytun, Banu Dedeman, Begüm Doğulu, Begüm Kaya, Alım Aygün, Birol Akman, Burak Çalışkan, Burhan Sili, Cem Kınay, Coşkun Yurt, Çetin Pehlivan, Ece Tonbul, Ergün Demiray, Gülin Kocakaya, Güner Güney, Hacer Aydın, Hakan Eğinlioğlu, Halit Ergül, Haluk Özsevim, Hüseyin Baraner, Hüseyin Kurt, Hüseyin Özgür Özaltun, İbrahim Birkan, İzzet Uğurlu, Kaya Demirer, Mete Vardar, Muharrem Tuna, Murat Cahid Cıngı, Murat Çeviker, Murtaza Kalender, Murat Özel, Murat Toktaş, Murat Tomruk, Müberra Eresin, Numan Olcar, Nuray Demirer, Oğuz Kabadayı, Onur Kurç, Orhon Atameric, Osman Ayık, Ozan Somaklar , Ömer Faruk Dengiz, Ömer Tosun, Sadık Altıparmak, Savaş Çolakoğlu, Semih Zazaoğlu, Süreyya Üzmez, Şafak Güvenç, Şamil Yaşacan, Şükrü Cimrin, Tarkan Akyüz, Tolga Kilit, Uğur Şahbaz, Ülkay Atmaca, Volkan Ataman, Vural Karasu, Yakup Dinler, Yalçın Aydın, Yeliz Gül Ege, Zeki Açıköz.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu