Haber

“Türkiye’nin dış politikasını 180 derece değiştireceğiz”

Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 14 Mayıs seçimlerini ilk turda kazanacaklarını ve bu nedenle birinci tur ve ikinci turdan endişe etmediğini belirterek, kendi can güvenliğinden endişe duymadığını kaydetti. ve tamamen seçime kilitlendiğini. Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile Bolu’da düzenlediği miting öncesi DW Türkçe ve DW’nin sorularını yanıtladı. Türkiye’nin dış politikasında da değişiklik yapacaklarını belirten Kılıçdaroğlu, farklı alanlardaki sorulara şu yanıtları verdi:

DW: Seçime çok az zaman kaldı. Sizce ilk çeşitte biter mi? Anketler ve alanlar ne diyor?

Kılıçdaroğlu: Birinci tipte seçim bitecek ve birinci tipte biz kazanacağız. Alanlar aslında bunu gösteriyor.

Bu seçimler de Türkiye için bir kader seçimi olarak görülüyor. Bu seçimle ilgili sembolik görüşünüz nedir? Buna bir tür referandum denilebilir mi?

Toplumun demokrasi talebi var. Bu yüzden kitleler demokrasiyi getirmek için birleşiyor. Ülkeye demokrasi ve özgürlükler getirmek için herkes farklılıklarını bir kenara bıraktı. Özellikle gençler bunu talep ediyor.

Gençler dediniz… Son yıllarda ciddi bir beyin göçü var. Gençlere ne vaat ediyorsunuz?

Türkiye’de gençlere iş imkanı sağlamanız gerekiyor. Bunu sağlamazsanız doğal olarak yurt dışına gidiyorlar. Çalışırken uygun bir gelir düzeyine ulaşmaları gerekiyor. Yani kısa sürede araba alma imkanına sahip olmalı ve bir süre sonra da ev sahibi olabilmelidir. Bu nedenle özellikle gençler için bu gelir dağılımı bozukluğunu ortadan kaldırmamız gerekiyor.

Seçime yurt dışından da yoğun bir katılım var. Öte yandan bu kişilerin oy kullanmalarıyla ilgili olarak Bazı kesimlerin de itirazları var. Bu bahsi nasıl değerlendiriyorsunuz?

Yurtdışındaki seçmenlerin oy kullanması doğaldır. Gitmeliler, oy vermeliler. Ancak bizim düşüncemiz bir yabancı seçim ortamı kanunu çıkarmak. Yurt dışında görev yapan Türk kardeşlerimiz orada kendi adaylarını seçmeli ve adayları yurt dışındaki seçmenleri TBMM’de temsil etmelidir. Doğru olan bu. Bu bir geçiş süreci, iktidara geldiğimizde göreceksiniz. Denizaşırı bir seçim bölgesi getireceğiz ve o seçmenler kendi milletvekili adaylarını kendileri seçecekler.

Millet İttifakı’nın ekonomi ekipleri açıklanacak mı?

Geçen Cumartesi, ittifakınızın ekonomi ekipleri bir toplantıya geldi. Bazı isimlerin 14 Mayıs’tan önce açıklanması mümkün mü?

Bu aşamada hayır. Ancak kimin hangi görevi üstleneceği bellidir ve alanında yetkin kişiler gelecektir. Türk ekonomisi aslında zor şartlarla karşı karşıya, ülkenin içinde bulunduğu pençeden çıkması gerekiyor. Siyasi özgürlük ortamının yaratılması gerekiyor, ikincisi ise ortadan kaldırılması gereken bir ekonomik sıkışıklık var. Bunun için uzmanlar ve kalifiye bürokratlar atanmalıdır.

İlk ilaç ile ikinci cinsiyet arasındaki süre hakkında endişeleriniz var mı?

Kılıçdaroğlu: Acelem yok çünkü birinci basamakta kazanacağız.

Peki ya Rusya ile ilişkiler?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 20 yılı aşkın süredir iktidarda. Otoriter rejimi bitirmek istediğinizi söylüyorsunuz. Kazanırsanız göreceğimiz en büyük değişiklik ne olacak?

Kılıçdaroğlu: Sadece Türkiye halkının değil, tüm dünyanın göreceği en büyük değişim demokrasi özlemini gidermemiz olacaktır. Bu ülkeye gerçek demokrasiyi getireceğiz.

Türkiye’nin Batılı ülkelerle ilişkileri son yıllarda zor bir dönemden geçiyor. Batılı müttefiklerinize mesajınız nedir?

Kılıçdaroğlu: Türkiye’nin dış politikasını 180 derece değiştireceğiz. AB’nin öngördüğü tüm demokratik kuralları kendi ülkemizde uygulayacağız. Dolayısıyla altı liderin mutabakatı ile bu çerçevede gerekli tüm düzenlemeleri kendi ülkemizde yapacağız. En büyük değişiklik toplumun beklediği demokrasi talebinin gerçekleşmesi olacaktır.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e karşı tavrınız ne olacak?

Kılıçdaroğlu: NATO İttifakı üyesiyiz ve aynı zamanda AB’ye tam üyelik için başvuran bir ülkeyiz. Bundan dolayı istikametimiz Batı medeniyeti olacaktır. Ancak Rusya ile çıkarlarımızı iyi bir yere götürmek istiyoruz. Yani orada çalışan çok sayıda iş insanımız var. Ancak Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini asla bulamıyor ve kabul etmiyoruz.

Kavala ve Demirtaş’ın tutukluluğu

Seçimde kaybederse, mevcut hükümetin yetkilerini barışçıl bir şekilde devredeceğini düşünüyor musunuz? Yoksa bazı sorunlar veya gecikmeler mi var?

Kılıçdaroğlu: Millete sandığa gidin, oy verin dedik. Bu seçimde çok sayıda insan sandık başına gidecek ve oy kullanacak. Ve biz kazanacağız. Erdoğan’ı da göndereceğiz.

Kazanırsanız iş insanı Osman Kavala ve HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş gibi siyasi nedenlerle hüküm giyenlerin durumu ne olacak? Özgür olacaklar mı?

Kılıçdaroğlu: Yargı kararları var aslında onların özgürlüğü için. Bu kararlar uygulanmalı. Kimse niyetinden dolayı hapse atılmamalıdır. Temelde ana amacımız bu.

Seçim öncesi zaman zaman tansiyon yükselebilir. Güvenliğiniz için endişeli misiniz?

Kılıçdaroğlu: Şöyle ifade edeyim; güvenlik sorunu türkiye’nin temel sorunlarından biridir. Ama endişeli değilim. Seçim konusunda tamamen sıkışıp kaldım. Bu seçimi kazanacağız ve Türkiye’yi demokratikleştireceğiz.

Mani olmadan DW Türkçe’ye nasıl ulaşabilirim?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu