Ekonomi

Morgan Stanley’den ‘asgari ücret’ tahmini

ABD’li yatırım bankası Morgan Stanley “CEEMEA Ekonomik Görünüm” raporunda Türkiye iktisadına ait çeşitli senaryoları kıymetlendirdi.

Raporda Türkiye için baz senaryonun yüzde 9 siyaset faizinin uzun müddet sabit tutulması olduğu lakin seçimlerden sonra ortodoks siyasetlere dönüşün de muhtemel olduğu belirtildi. Ortodoks siyasete dönüşün iktisatta yine dengelenme sağlayabileceği, 2024’ten itibaren iktisadın ‘düşük enflasyon ve yüksek büyüme’ devrine girilebileceği tabir edildi.

ASGARİ FİYATA YÜZDE 60 ARTIRIM TAHMİNİ

Raporda ayrıyeten yılbaşında taban fiyata yüzde 60 civarında bir artırım yapılacağı öngörüldü.

2023’te kur ve fiyat denetimlerinin devamıyla birlikte enflasyonun yıl sonunda yüzde 53’e düşebileceği belirtildi.

İKİNCİ SENARYODA SİYASET FAİZİ YÜKSELTİLİYOR

Raporda siyaset faizlerine ait yapılan iddiada, “Ana senaryomuz siyaset faizinin yüzde 9’da kalması tarafında. İkinci senaryomuz ise ortodoks para siyasetine dönülmesi ve tam teşekküllü makro istikrar programının uygulanması istikametinde. İkinci senaryomuzda siyaset faizinin 2023’te yüzde 35’e yükselmesini bekliyoruz” sözleri kullanıldı.

BÜTÇE AÇIĞI ARTACAK

Enerji sübvansiyonları, KKM’nin maliyeti ve seçimler öncesinde kamu dalı çalışanlarının maaşlarına ve emekli maaşlarına yapılacak artırımların gelecek yıl bütçe açığının artmasına neden olacağı öngörüldü.

Raporda Türkiye’nin 2023’teki büyüme iddiası yüzde 2,8, 2024 yılı varsayımı ise yüzde 2,4 olarak iddia edildi. (HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu