Teknoloji

Toyota’nın Göz Kanatan Tasarımlı 2023 Prius Modeli Tanıtıldı

Japon otomotiv devi Toyota’nın ilk hybrid modeli Prius yenilendi. Orijinal tasarıma göz kırpan 2023 Toyota Prius’un tasarımı ve özelliklerine bakıyoruz.

2023 Toyota Prius bugün resmi olarak tanıtıldı.

Beşinci jenerasyon Prius, Toyota’nın yeni tasarım lisanıyla eski dizaynına göz kırpıyor. Teknik tarafta ise daha sağlam platform ve hibrit sistemde değerli iyileştirmeler dikkat çekiyor.

2023 Toyota Prius teknik bakımdan nasıl özelliklere sahip?

Yeni Toyota Prius, Japon üreticinin ikinci jenerasyon TNGA (GA-C) platformu üzerine inşa edilmiş. Ayrıyeten, batarya ve yakıt tankı yerleşiminin optimize edilmesiyle tartı merkezi daha da aşağıya çekilmiş. Bu da Prius’un sürüş deneyimine olumlu bir gelişme olarak yansıyor.

Yeni Prius’un toplam yüksekliği bir evvelki modele kıyasla 50 mm kadar azaltıldı. Ayrıyeten toplam uzunluk 46 mm azalmasına karşın aks aralığında 50 mm artış gözlemleniyor. Genişlik olarak da yeni jenerasyon modelin bir evvelki jenerasyona nazaran 22 mm daha geniş olduğu belirtiliyor.

Gelelim 2023 Toyota Prius’un tasarımına!

Toyota Prius modelleri sürekli olarak aynı hatlarla üretilmeye devam ediyor. Çok satmasına rağmen bu tasarım sıkça eleştirilere maruz kalmıştı. Markanın yeni tasarım çizgilerinin 2023 Prius’ta da sergilenmesi araca farklı bir hava katmış üzere görünüyor. Lakin hala dizayndaki ana çizgiler birebir kalmış.

Prius’un iç tasarımı, dış tasarıma göre çok daha başarılı görünüyor.

İç mekanda ‘Island Architecture’ ismi verilen bir yerleşim tercih edilmiş. Çok işlevli direksiyon simidinin ardındaki 7 inçlik TFT LCD gösterge paneli, şoförün görüş açısına uygun bir yükseklikte pozisyonlandırılmış. Konsolun merkezinde ise geniş bir dokunmatik multimedya ekranına yer verilmiş. Bu sistemdeki tek fizikî tuşun sağ alt köşedeki ses düğmesi olduğunu görmekteyiz. Alt kısımda ise klima denetimleri, USB girişleri, 12V güç soketi ve küçük bir vites topuzu yer alıyor.

2023 Toyota Prius, Avrupa’da ve muhtemelen Türkiye pazarında şarj edilebilir hibrit (PHEV) sistemle tercih edilebilecek.

Prius’un kalbinde yer alan hibrit sistem, 111 kW (148 hp) güç üreten 2.0 litre dört silindirli akaryakıtlı motor ve ön aksta konumlanan 120 kW (160 hp) elektrik motorunun kombinasyonundan oluşuyor. Bu sistem Prius’a toplamda 220 hp güç sağlıyor. Bu da mevcut modelin 122 hp’lik sistemine nazaran kıymetli bir artış olarak kayıtlara geçiyor.

Yeni Prius’un batarya kapasitesi de selefine göre daha yüksek. 8.8 kWsa’lik batarya yerine 13.6 kWsa batarya kullanılmış. Kelam konusu ünite, yüksek güç yoğunluğuna sahip hücreler sayesinde daha kompakt hale getirilerek art koltukların altına yerleştirilmiş. Japon üretici, yeni Prius’un saf elektrikli sürüş menzilinin eskiye göre yüzde 50 arttığını söylüyor. Bu da yaklaşık 90 kilometrelik menzil anlamına geliyor.

2023 Toyota Prius’ta ayrıyeten güneş panelli tavan opsiyon olarak sunulacak.

2023 Toyota Prius’un tasarımı ve özellikleri hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu